pavadinimas

Mišrus choras „Cantare“ triumfavo tarptautiniame festivalyje

Balandžio 21–23 d. Kaune po ketverių metų pertraukos vyko VI tarptautinis Juozo Naujalio chorų festivalis ir konkursas, kuriame dalyvavo 16 chorų iš Čekijos, Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos. Chorų konkurse buvo varžomasi dėl geriausio konkurso choro prizo – Juozo Naujalio batutos replikos. Konkurse su privaloma programa chorai atliko vieną  J. Naujalio kūrinį, už kurio atlikimą skiriamas Juozo Naujalio muzikos gimnazijos įsteigtas specialusis prizas, Chorus vertino tarptautinė komisija: Eriks Ešenvalds (Latvija), Linas Balandis (Lietuva) ir Anna Moniuszko (Lenkija).
Ypatinga sėkmė konkurse lydėjo Klaipėdos Žvejų rūmų mišrų chorą „Cantare“ (meno vadovas prof. Artūras Dambrauskas, dirigentas Ramūnas Baršauskas). Klaipėdiečiai pelnė konkurso Grand Prix geriausiam chorui ir dirigentui,  Aukso diplomą sakralinės muzikos kategorijoje, o taip pat buvo apdovanoti specialiaisiais prizais už geriausiai atliktą šiuolaikinio lietuvių kompozitoriaus kūrinį (G. Svilainio „Laudate Dominum“) ir už įtaigiausiai atliktą Juozo Naujalio kūrinį („In monte oliveti“).
Pasibaigus konkursui choras „Cantare“ taip pat surengė solinį koncertą Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčioje.

Tarptautinis chorų festivalis konkursas dedikuotas Lietuvos profesionaliosios chorinės muzikos patriarchui Juozui Naujaliui (1869–1934). Šio dirigento ir pedagogo pėdsakas lietuviškosios muzikos erdvėje itin ryškus: jis vadovavo dviem chorams, buvo vienas svarbiausių pirmosios Lietuvoje dainų šventės organizatorių, parašė ne vieną iki šiol populiarią dainą, o jo „Lietuva brangi“ vadinama antruoju Lietuvos himnu.
Renginio misija – skleisti J. Naujalio kūrybą tarptautiniu mastu ir kelti choro dirigentų prestižą. Pagrindiniai renginiai vyksta Kaune ir miesto apylinkėse – su J. Naujalio gyvenimu ir kūryba susijusiose vietose.

 

TOP
Skip to content