Baltijos-ir-Velungos-sokejai-po-koncerto-Stokholme

Šokio tiltai sujungė Klaipėdą ir Stokholmą

Prieš metus užsimezgusi draugystė tarp Klaipėdos Žvejų rūmų tautinių šokių sambūrio „Vėlunga“ ir Stokholmo (Švedija) lietuviškų tautinių šokių kolektyvo „Baltija“ duoda savo vaisius. Stokholmo lietuviai viešėjo pavasarį Klaipėdoje. Jie dalyvavo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai skirtoje tautinės muzikos ir šokio šventėje Žvejų rūmuose. Lapkričio pradžioje jau „Vėlungos“ šokėjai buvo pakviesti dalyvauti „Baltijos“ 20-ties metų kūrybinės veiklos jubiliejiniuose renginiuose.

Į šventinį renginį, kuris lapkričio 11 d. vyko Stokholmo bendruomenės namuose „Årsta Folkets Hus“, gausiai susirinko ne tik lietuviai, bet ir Švedijos sostinės publika. Programoje buvo parodytas teatralizuotas koncertas-spektaklis „Eglė žalčių karalienė“ (rež. Jurga Gailiūtė ir Dainius Vengelis). Spektaklyje kartu su „Baltijos“ ir „Vėlungos“ kolektyvais šoko Stokholmo „Saulės“ lituanistinės mokyklos mokinių tautinių šokių ansamblio  „Vijurkas“ ir kolektyvo „Gintarėliai“,  Rogalando (Norvegija) lietuvių tautinių šokių grupės „Jorė“ ir Plungės kultūros centro dainų ir šokių ansamblio „Suvartukas“ artistai.

Po koncerto kolektyvą „Baltija“ ir visus jubiliejinio renginio dalyvius sveikino Lietuvos Respublikos ambasados Švedijos karalystėje ministras patarėjas Donatas Butkus, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke, Lietuvos Respublikos Seimo narė Dalia Asanavičiūtė. Kolektyvo „Baltija“ vadovė Jurga Laurenčikienė priėmė LR Užsienio reikalų ministerijos apdovanojimą – garbės ženklą „Už pasaulio lietuvių nuopelnus Lietuvai“, suteiktą už ilgametį Lietuvos etninės kultūros puoselėjimą.

2024-taisias Klaipėdos „Vėlungos“ ir Stokholmo „Baltijos“ šokėjai vėl susitiks VII tautinių šokių festivalyje „Klumpakojis“ Klaipėdoje ir Lietuvos Dainų šventėje  „Kad giria žaliuotų“ Vilniuje.

„Vakarų ekspresas“ (2023-11-17)

 

TOP
Skip to content